Tips för att skriva följebrev

Det finns förstås massor av sätt att skriva följebrev till förlag. Här kommer några punkter som jag tycker är viktiga.

  • Presentera dig utan att dra upp hela ditt livs historia och irrelevant information. Eller inled direkt med en mening som skapar intresse kring ditt manus.
  • Sälj gärna in handlingen ungefär som en baksidestext. Väck nyfikenhet. Spoila inte slutet eller för mycket av intrigen. Hämta inspiration genom att riva ur bokhyllan och läsa massor av baksidestexter.
  • Lyft fram manusets styrkor, men utan att det blir alltför säljigt. Gestalta hellre än att få det att låta överdrivet skrytigt eller att låta som en analys. Vad drev dig att förmedla manusets budskap? Vad vill du ge läsarna, vad ska de tänka och känna? Vad kan du bidra med i bokfloden? Är manuset baserat på en sann berättelse? Låt det framgå i vilken genre du skrivit. Om du planerar att skriva en hel serie så berätta det. Och superviktigt: Hur skiljer sig ditt manus från mängden? 
  • Sälj in dig själv. Varför ska de investera i just dig? Det handlar i första hand om att visa vem du är, t ex att du är seriös och kan producera i hyfsad takt. Om du är trygg med att tala inför publik, trivs i intervjusituationer, gillar marknadsföring, har ett eget nätverk i sociala medier eller annan plattform och är lätt att samarbeta med så skadar det inte om det kommer fram. Du säljer inte bara in ett fantastiskt manus utan ett helt paket med en författare som är representativ, kul att jobba med och som är beredd att lägga ner ansträngning på sin karriär.
  • Följebrevet är ingenting du skriver på en halvtimme och bara skickar in. Fila på det tills det känns helt rätt och sant för dig och ditt manus.
  • Anpassa gärna brevet i viss mån utifrån vilka du skickar till och hur deras utgivning ser ut. Precis som när man söker jobb så skadar det inte att skriva någon mening som är personligt riktad till just detta företag för att visa att du har koll på deras utgivning eller det arbete de gör. Men skriv ingenting som du inte verkligen menar.
  • Glöm inte att bifoga dina kontaktuppgifter, ev. inkluderat webbsida och officiella sidor i sociala medier om du har.

Vet att ovan kan ge prestationsångest som tusan men ha skoj och känn dig lekfull så kommer det bli urbra!