Stora lektörspaketet (avancerad manusutveckling)

Har du skrivit ett romanmanus och behöver en riktigt grundlig genomgång av texten för att få en uppfattning om utvecklingspotential? Här ingår analys av dramaturgi, språk, gestaltning, perspektiv, karaktärsskildring och mycket mer. Min ambition är att möta dig på rätt nivå och ge dig exakt det du behöver. Känn inga prestationskrav!

Du får ett utlåtande på 10–18 sidor. Jag antecknar även en stor mängd kommentarer i marginalen till de första 50 sidorna i ditt manus. Sedan noterar jag fortsättningsvis, men inte lika tätt, eftersom det brukar vara samma svagheter som upprepas. Korrekturläsning ingår inte, men jag markerar förstås missar som jag stöter på. I utlåtandet pekar jag inte bara ut svagheter utan ger konkreta tips på hur du kan lösa problemen och komma vidare. Det handlar också om att förstärka sådant som redan är bra, att ta tillvara potential i scenerna och att vässa dem lite till. Om du inte har andra önskemål läser jag med fokus på hur ditt manus kan stärkas för att attrahera läsare och förlag. Konkurrensen är stenhård och jag kan inte råda över huruvida ditt manus blir antaget. Däremot törs jag lova att ditt skrivande kommer att utvecklas och att du ökar dina förutsättningar.

I paketet ingår uppföljning och coaching på valfritt sätt, ca 45 min. Du får möjlighet att diskutera, ställa frågor utifrån utlåtandet, bolla hur du kan gå vidare med redigering, författarplattform, ev. följebrev till förlag, egenutgivning eller liknande. Jag har tidigare arbetat som kurator och är noga med sekretess. Mer om hur jag är som lektör kan du läsa här.

Stora lektörspaketet kostar 11 600 kronor exkl moms för ett manus på upp till 75 000 ord. Om ditt manus är längre tillkommer 950 kr exkl moms för varje påbörjade 10 000 ord. Anmäl intresse genom att mejla mig på catrine.tollstrom (snabel-a) gmail.com. Just nu har jag manusstopp men hör gärna av dig så ger jag besked om eventuell kötid. Ange manusets antal ord och vad du har skrivit i för genre, om du vet det.

Mejla efter överenskommelse ditt manus sparat i Word och gärna i Times New Roman, 12 p och radavstånd 1,5.

Jag jobbar med all form av skönlitteratur utom fantasy, barnböcker och poesi. Jag avsäger mig också självbiografiska manus där syftet är att hämnas på myndigheter eller svärta ner anhöriga. Självklart kan manus gärna vara samhällskritiska och politiska, men jag jobbar inte med texter vars syfte är att sprida extrempolitisk propaganda.

Varmt välkommen att höra av dig om du har några funderingar! Själv skriver jag thrillers och relationsromaner men jag kan bidra till att skruva upp intensitet och kvalitet i de flesta genrer. En av mina skrivhandböcker används på universitetsnivå i kreativt skrivande.

Citerat ur tacktexter, längst bak i romaner:
”För att du är lika hård som Fantomen och peppar oss att lyfta texten till det yttersta.” /Effektum förlag, Cosmo 3 har fått Kulturrådets prestigefyllda litteraturstöd för barn- och ungdomsböcker kopplat till ”garanterat bra böcker”.
”Catrine Tollström, lektör som inte kan låta bli att korrläsa och gör båda delarna med stadig och professionell hand.” /Hanna Lans, Havet vilar blankt
”Catrine Tollström. Min fantastiska lektör som under ett tidigt stadie gav manuset konstruktiv feedback, visade vad som kunde förbättras och vilken potential den här berättelsen hade. Du förstår nog inte vad du gjort för mig som skrivande människa och blivande författare. Hade du inte inspirerat mig att arbeta vidare med texten, hade jag aldrig skrivit klart. Det är tack vare dig som ”Sjuttioåtta slag i minuten” blev en riktig bok till slut. Och inte vilken som helst, utan min stolta debut!” /Johanna Sernelin, 78 slag i minuten
”Ett enormt tack till Catrine Tollström som i första läget gav mig så stark och positiv feedback. Samtidigt som hon med skicklig hand fick mig att se misstag och konstigheter gav hon mig modet att fortsätta på historien och förbättra den.” /Anne-Lie Högberg, Innan vi visste allt om varandra

Ett heltäckande och fullmatat avsnitt med konkreta checklistor inför redigering ingår i min och proffsiga medförfattares handbok ”Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet”.

Fängsla dina läsare, Tollström   Överraska dina läsare, skrivtips, skrivhandbok