Boktips för skrivteknik hittar du här. Och tips för att bygga författarplattform, marknadsföring, branschkunskap, egenutgivning mm hittar du här. Men nu ska du alltså få tips för research och inspiration:
Bokstavligt talat, Samtal i stan av Cornelia Waldersten och Tjuvlyssnat av Daon Rasti och Gloria Hedman
Det här är två exempel på böcker som är underbara att hämta inspiration ifrån när det gäller sköna dialoger. Om inte annat får du en inblick i tiden och i mänskligheten. Och du får garanterat skratta.
Ond kemi, berättelser om människor, mord och molekyler av Ulf Ellervik
Intresserad av sprängämnen eller nervgifter? Vill du veta hur du ska ta livet av dina romanfigurer på riktigt kluriga sätt? Då kan det behövas lite spännande inspiration från kemins värld. De historiska anekdoterna och intressanta exemplen gör den här boken till en bladvändare. Jag skojar inte. Dessutom får du stoff till konversationer som gör att du aldrig mer behöver riskera stel tystnad vid ett middagsbord … fast eh, du behöver ju inte nämna det där om gift just vid sådana tillfällen. Förordet är skrivet av Leif GW Persson.
Konsten att läsa tankar, hur du förstår och påverkar andra utan att de märker något av Henrik Fexeus
Fexeus böcker är matnyttiga när vi vill gestalta mänskliga beteenden. Hur märker vi att någon är attraherad eller att den ljuger? Författaren lär oss att tolka budskap och vi använder råden för att vässa vår litterära gestaltning.
Oro av Finn Skårderud och Bara detta liv, texter i existentiell psykologi och psykoterapi av Dan Stiwne med gästförfattare
Det här är mina bästa tips på böcker om det mänskliga psyket! Skårderud har en unik författarröst och delar med sig av djupt psykologiska betraktelser på ett lättillgängligt sätt. Dessutom gör han det med ett språk som är så vackert att du får inspiration. Stiwnes bok är också lättläst och lätt att förstå, men själv kan jag ändå bara läsa den i små doser. Den är så djup att det krävs pauser för att ta in och smälta. Jag tycker att alla borde läsa de här böckerna, framförallt den sistnämnda. Inte bara för att skapa komplexa romanfigurer, utan för att förstå sig själva och livet. Jag har läst många böcker om psykologi, inte minst under min utbildning inom beteendevetenskap, men de här två är de mest fantastiska!
Poesi och noveller för att komma i stämning inför skrivpass
För min del är detta något av det mest effektiva mot skrivkramp. Bokhyllan rymmer mängder av böcker som sätter fart på inspiration, men här är några favvisar:
Jag fyller på med fler tips framöver, så välkommen tillbaka!