Tips för nybörjaren

Några startråd till dig med författardrömmar

Superkul att du vill skriva!

  • Mitt första råd är att skippa all självkritik. Ingen är världsmästare första gången man gör något. Författarteknik är hantverk som alla kan lära sig. Kör så det ryker och låt det bli som det blir, så du kommer igång. Ge inte upp om texten inte genast når den kvalitet som du önskar. Skrivande kräver i regel massor av övning. Alla stora författare har börjat någonstans.
  • Om det känns övermäktigt att starta med ett helt romanbygge kanske novellskrivande känns mer överkomligt. Det är ofta novelltävlingar på gång. Att delta kan ge spänning och en deadline så du får fart. Eller skriv berättelser till ett barn du känner, skriv dagbok, kärleksbrev eller vad som helst som är kreativt och gör dig glad. Många av oss behöver lägga prestationskraven åt sidan för att ta steget att börja skriva.
  • Prenumerera på tidningen Skriva om du inte redan gör det och beställ gärna gamla nummer. Tidningen ger en lagom dos inspiration och kunskap varje gång den dimper ner i brevlådan.
  • Att prata med en författarcoach är ofta väl investerade pengar. Då kommer du snabbare förbi alla typiska nybörjarmisstag som du kanske inte lägger märke till annars. De flesta lektörer och författarcoacher, inklusive jag själv, erbjuder analys av ditt första kapitel. Det spar ofta in massor av tid som annars går åt till att redigera tokigheter, plus att du får möjlighet att bolla idéer kring hur du kan strukturera din fortsatta dramaturgi.
  • Gå med i olika författargrupper på Facebook. Där lär du dig massor och lär känna sköna människor med samma intresse.
  • Allt går mycket snabbare och blir roligare om du går skrivarkurser. Det finns kurser på alla nivåer, utomlands och i Sverige. Om du har liten budget kanske en sommarkurs vid folkhögskola kan vara något för dig. Räkna med att ha kul och att du kan få vänner för livet. För dig som inte kan eller vill åka i väg hemifrån finns det många alternativ på distans. Kika t ex in på Minkurs.nu.
  • Våga visa upp det du har skrivit och var inte rädd för kritik. Att bara vilja höra vad som är bra leder inte så snabbt framåt. Skilj på dig och din text och ta ingenting personligt.
  • Jag råder dig att skriva ett synopsis, alltså en strukturerad plan för intrigen, när du är klar över din romanidé. Det kan börja som en enkel lista med stödord som så småningom växer till vad varje kapitel ska innehålla. Skrivandet går i regel lättare med struktur. Du får överblick, ser till att all text har ett syfte och att planteringar samt vändpunkter kommer in på rätt ställen etc. Det gör att du får mindre att redigera när du är klar. Prova dig fram för att se vad som passar dig. Alla författare använder inte synopsis och det viktiga är att du kommer igång.
  • Läs skrivhandböcker. Framförallt bör du lära dig allt om perspektiv och gestaltning. Här har jag påbörjat en lista med litteraturtips. Låna på biblioteket om du inte vill ha böckerna kvar för att anteckna i.

Fler tips och stöd för att komma igång hittar du i min nya skrivhandbok Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet. Baksidestexten kan du t ex läsa här. Avslutningsvis vill jag utfärda en varning. Skrivande är beroendeframkallande! När du öppnar dörren till din kreativa kraft är det risk att du inte kan slita dig från ditt manus.

Varmt lycka till!

Här följer en kort intervju med mig på temat att komma igång och skriva. Frågorna är ställda av journalisten Eva Bergengren.

Missa inte nyhetsbrevet med skrivtips, pepp och inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *