Om Experimentet

Idén till att skriva Experimentet
Tanken dök upp när jag pluggade beteendevetenskap. Vad skulle hända om en grupp människor av olika personlighetstyper blev isolerade och utsatta för ett dödligt hot? Skulle existentiell ångest få dem att förändra attityder, beteenden och till och med grundläggande värderingar?

När jag många år senare började skriva var det framförallt manusets budskap som drev mig. Bakom spänning och cool dialog bottnar Experimentet i vårt förhållande till makt och vår narcissism, men framförallt handlar den om vad som får människor att känna sig levande … på riktigt. Kanske måste personerna på ön förändras för att ha en chans att överleva och kanske behöver alla i denna grupp av individualister lära sig att samarbeta för att undvika något fasansfullt.

Skrivprocess modell annorlunda
Först skrev jag en onödigt lång lista över allt en bok ska innehålla för att passa just mig. Det innefattade t ex färgstarka romanfigurer, oväntade vändningar, psykologi, humor, en annorlunda kärlekshistoria, en gåta att lösa och ett slut som inte går att lista ut redan efter halva storyn. Sedan läste jag galet många böcker ur olika genrer och studerade all tänkbar berättarteknik för att kunna utforma detaljerade kriterier för varje punkt på den där listan. Jag definierade t ex vad jag tycker kännetecknar bra miljöbeskrivningar, hur passion kan skildras för att kännas i magen och hur olika typer av spänning behöver byggas upp för att jag ska gilla det. Så höll jag på. Jättelänge! Svårast var att hitta rätt jargong för tv-teamet. Ofta tyckte jag faktiskt att det gav mer att studera filmdramaturgi än att analysera böcker. Experimentet hade förmodligen varit klar på halva tiden om jag hade varit lite smartare och gått skrivarkurser istället. Det tog 10 år innan det jag såg i mitt manus äntligen nådde upp till alla krav i min långa lista av kriterier. 

Dokusåpa som kuliss för handlingen
Jag är inte kritisk till dokusåpor. Det vore bortkastat och självklart varierar de i kvalitet. Däremot är det intressant att betrakta dem som ett samhällsfenomen, ett symtom eller ett uttryck för vår kultur och ja, på det planet är jag kritisk. Jag gillar inte hur vi fokuserar på yta och hur det i förlängningen kan få människor att må eller hur det kan påverka vårt engagemang för stora och kollektiva frågor. Den som läser Experimentet märker att boken inte heller är kritisk till personer som deltar i dokusåpor. Tvärtom. Ambitionen är att läsaren från början ska uppfatta såpadeltagarna som stereotypa, men i slutet ha en helt annan och mer mänsklig bild av dem. Det är alltför lätt att generalisera, sätta sig över och att döma. Jag gör det misstaget själv, ofta, men det är viktigt att försöka tänka ett steg längre. Och om de människor som skildras i Experimentet kan förändras kan vi också göra det …

Klicka här för bakgrundsinfo. kring skapandet av romanfigurerna som var och en har fått en rädsla och ett existentiellt dilemma att brottas med, eller här för att komma till recensioner och omdömen.

Experimentet släpptes 15 september på HarperCollins Nordic. Gilla gärna min författarsida på facebook och följ vad som händer.

Läs baksidestext och beställ Experimentet hos Bokus
Läs baksidestext och beställ Experimentet hos Adlibris
Läs baksidestext och beställ Experimentet hos CDON

3 reaktion på “Om Experimentet

 1. Pingback: Veckans gäst: Catrine Tollström | Ann Ljungberg Författarcoach

 2. Boel Rosenlund

  Hej!
  Är en stor bokslukare och har sträckläst Experimentet i en solstol vid poolen i Ayia Napa. Maken till spännande bok får man leta efter! Med en bakgrund som TV-arbetare, numera pensionär, känns produktionsavsnitten korrekta, sånt man kan ”störa” sig på, ser fram emot att läsa mer från dig!
  Vänliga sommarhälsningar
  Boel

  Svara
  1. Catrine Inläggsförfattare

   Underbart att höra, Boel! Varmt tack för fina ord. Så skönt att detaljer inom tv-produktion känns trovärdiga för någon som vet. En solstol är nog bästa stället för att läsa Experimentet.
   Somriga hälsningar tillbaka

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *