Catrine som lektör

Catrine Tollström, författareJag är yrkesutbildad lektör, coachutbildad, författare publicerad på stort förlag, har högskoleutbildning i kultur- och beteendevetenskap plus lite marknadsföring. Framförallt är jag fånigt nördig när det gäller att analysera text.

  • Som yrkesutbildad lektör kan jag garantera kvalitet och noggrannhet i mina utlåtanden.
  • Genom lång erfarenhet av coachande samtal, t ex som kurator, är jag van att ge stöd och att ställa frågor som leder framåt. Mot bakgrund av min utbildning inom beteendevetenskap kan jag också ge djupgående stöd för karaktärsutveckling.
  • Som författare har jag förståelse för din process och möter dig på den nivå där du befinner dig. Jag har gjort alla misstag själv och kan mekanismerna. Du uppmuntras att reflektera och får konkreta tips på lösningar av problem.
  • Med branschkunskap och insikt om bokmarknadsföring kan jag i uppföljningen efter utlåtandet coacha i en mängd frågor.
  • Du som redan har en väl utvecklad teknik och kanske är publicerad sedan tidigare får t ex hjälp att hitta fler möjligheter i dramaturgin, att utnyttja spänningspotential till max, renodla genre, fördjupa romanfigurer, utveckla ditt tema och att lyfta scener så de berör lite till.
  • Mina lektörsutlåtanden är grundliga och långa, men effektiva. De saknar sammanfattning av handlingen, information om vilka romanfigurer som ingår och annat som du redan vet. Jag lägger sällan utrymme på att påpeka svagheter som t ex att romanfiguren Kalle är platt. Det finns inget syfte, utan blir underförstått när jag istället radar upp en punktlista med förslag på hur Kalle kan göras mer levande och komplex. Ofta kombinerar jag det med exempel på scener där det finns potential att gestalta honom ytterligare eller ställer hans roll i relation till övrigt persongalleri. Jag är tuff mot texten, men mina kunder ska ändå känna sig förstådda, upplyfta och coachade.

Här kan du läsa vad som ingår i mitt lektörspaket. (Jag kallar mig lektör eftersom många vet vad det är, men egentligen är jag manusutvecklare och författarcoach. Du får djupgående stöd och analys av potentialen att höja nivån på din text.)

”Alltså, kan vi tala lite om lektörer? Eller, en specifik lektör: Catrine Tollström! Jag har precis läst klart omdömet på ”Havet vilar blankt” från henne och är nästan lite kär. You’ve gotta love någon som föreslår att jag ska stryka fyra kapitel och som ger förslag på hur utrymmet istället kan användas! Så himla konstruktivt omdöme överlag, som dessutom innehåller så fina ord att jag blir lite rörd. Här ska vässas manus!”
/Hanna Lans, författare

Lektör Catrine Tollström

Gilla gärna min författarsida på Facebook och sidan Fängsla dina läsare, med skrivtips och inspiration. Om du klickar på en bok får du läsa baksidestexten:

Fängsla dina läsare, Tollström   Överraska dina läsare, skrivtips, skrivhandbok

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *